Utmärkelser

Sveriges Bästa Bord

Silverkrog 2004 - 2010
Ett gästgveri som värnar om den lokala mattraditionen. På menyn återfinns alltid både insjöfisk och viltkött. Till detta kan läggas ett fantastiskt vinsortiment där det finns något spännande även för den mer vinerfarne.
För femte året i rad har vi silverstämpel i Sveriges Bästa Bord.
Läs mer härWhite Guide

White Guide som utkommer årligen är en heltäckande kartläggning av det landets intressantaste restauranger. Så här lyder deras motivering:
"I denna sällsamt smakfulla miljö med alla de roliga och personliga inredningsdetaljerna förser paret Carin och Christer sina gäster med mat och dryck av hög kvalitet. Även om Falkholts tycks ha full koll på det som sker i mat- och vinvärlden runt om på klotet lever man också nära det som finns runt knuten. Vilt, svamp, bär och frukt levereras från grannskapet. Det kan till och med vara så att den gädda som lekt i vassen vid sjökanten dyker upp på något av faten här. Ni njuter av det möra vildandbröstet och skrapar upp såsen intill sista gnuttan, låter shirazens djupröda droppar rulla på tungan - förstår inte hur vi ska orka de fem varianterna på dessert men konstaterar saligt strax därpå att allt var för gott för att avstå. Nöjt kan vi konstatera att det liv som pågår just här och nu knappast kan vara bättre!"
Läs mer på www.whiteguide.seÅrets företagare 2005

"Årets företagare i Bengtsfors kommun har tidigare erhållit flera utmärkelser, men ännu inte prisats i sin hemkommun. Paret visar att det går att framgångsrikt driva företag här, även inom denna nischade bransch. En kombination av matupplevelser utöver det vanliga, skaparkraft, kvalitet och helhetsintryck samt miljö och upplevelse, gör att denna restaurang numera hör till en av de bästa i Sverige.
Företaget värnar om de lokala råvarorna och lagar mat med produkter från Dalsländska sjöar och skogar. Här tillvaratas traktens mattraditioner och förädlas genom skicklighet och strävan efter nytänkande. På detta sätt gör företaget Bengtsfors kommun, på ett förtjänstfullt sätt, känt i omvärlden.
Kombinationen av drivkraft, kreativitet och konstellationen av två eldsjälar i utsökt symbios, omgivna av vacker natur och hög livskvalitet, kan visa vägen för fler företag att etablera sig i kommunen. Med detta som motivering går priset årets företagare 2005 till Carin och Christer Falkholt som driver Falkholts Gestgifveri."

Tävlingen har varit indelad i tre klasser: - Välkända, etablerade, förstklassiga restauranger - Herrgårdar, värdshus och konferensanläggningar - Övriga restauranger, kvarterskrogar, brasserier, pizzerior och liknande Kriterierna för bedömning har utgått från: - Välkomponerad Vinlista - Noggrant urval, anpassad efter restaurangens inriktning och meny - Uppställning, korrekt information, stavning, lättförståelighet, årgångar och producenter - Övrig adekvat information om vinerna Kunskap - Fantasi, kunskap och professionell touche Prisbild - Bra prisbild med måttliga påslag Viner glasvis - Flera, även dyrare, viner glasvis Vi utsågs till vinnare i klassen "Herrgårdar, värdshus och konferensanläggningar"Akademins Stora Pris

Västra Akademin för gastronomi delar ut pris till välförtjänta insatser inom gastronomins område. Vi fick "Akademins Stora Pris" år 2000 med motiveringen: "För sin strävan att hålla en hög gastronomisk nivå med användande av lokala och regionala råvaror."

Dalslandsmedaljen

1978 kom Carin och Christer till Baldersnäs. De var på väg hem till Göteborg efter en semesterresa och skulle hälsa på två vänner som drev restaurangen. Besöket blev upptakten till ett 17 år långt engagemang. Det slumpade sig nämligen så att Carin och Christer vid det besöket fick erbjudande att gå in som delägare i restaurangverksamheten - något som de tackade ja till. Från 1981 drev de den sedan i egen regi. - Vi såg att det fanns möjligheter att utveckla verksamheten och inte minst förlänga säsongen säger Carin och Christer som berättar att man ökade omsättningen 8 ggr under sin tid på Baldersnäs. När flyttlasset gått från Göteborg till Dals Långed dröjde det inte länge förrän Carin och Christer började känna sig som dalslänningar. På Baldersnäs kom de i kontakt med de dalsländska råvarorna från sjö, skog och mark som de förde in på matsedeln.

1995 tog de ett nytt steg och köpte en gammal skola i Norebyn, Steneby. Av den skapade de en personlig liten restaurang mitt i skogen, omgiven av många av de råvaror som tillagas i köket.

Falkholts Gestgifveri har blivit ett begrepp och profileringen på Dalsländsk matkvalitet har så småningom betalat sig. Krögarparet Falkholts har under åren fått ett flertal utmärkelser. Nyligen fick de "Vägarnas Bästa Hederstallrik 2001" och från Västra Gastronomiska akademien fick de årets stora pris - en check på 25 000 kronor plus äran (se nedan). Det är också en av de 20 restauranger som ingår i Västsvenska Turistrådets projekt Västsvensk Mersmak, där man kvalitetssäkrar restauranger som tillvaratar och utvecklar den lokala matkulturen. Engagemanget och viljan att kämpa för och saluföra landskapet har löpt som en röd tråd under alla år här. -Vi pratar inte bara om Falkholts när vi är ute och marknadsför oss. Vi pratar lika mycket om Dalsland som ett begrepp. Vi vill visa på de stora tillgångar detta lilla landskap besitter, säger Carin och Christer. Rubriker och artiklar i svenska och norska tidningar och tidskrifter som Göteborgs-Posten, ICA-kuriren, och Hjemmet berättar om den lilla krogen och satsningen på dalsländsk matkvalitet.

1998 tog de initiativ till ett nätverk för att samla turist- och servicenäringarna i landskapet. Tanken var att erbjuda medlemmarna utbildning, utbyta erfarenheter och att samarbeta för Dalslands bästa. Resultatet blev "Mötesplats Dalsland", en sammanslutning som nu marknadsför landskapet under gemensam flagg.